facebook somnolog si apneea in somn Afla mai multe #
Echipa Somnolog Specialistii nostri Afla mai multe #
Tu cate ore dormi? Riscurile privarii de somn Afla mai multe #

FAQ Terapia CPAP

dr. Razvan LUNGU

Cum functioneaza tratamentul cu CPAP?

Tratamentul cu CPAP este cel mai frecvent utilizat pentru Sindromul de Apnee in Somn de tip obstructiv (SASO). Deoarece opririle de respiratie sunt cauzate de colapsul partilor moi din zona gatului care blocheaza tractul respirator, este nevoie de o solutie pentru a mentine caile aeriene deschise in timpul somnului. Solutia eficienta este introducerea aerului din camera (NU oxigen!) cu o anumita presiune, in tractul respirator, prin intermediul unei masti (CPAP – Continuous positive airway pressure – Presiune pozitiva continua in caile aeriene).

Dar oare pot dormi cu o masca la nivelul fetei prin care intra aer cu presiune?

In cele din urma, DA! La inceputul perioadei de tratament, acceptarea acestuia poate fi mai dificila. Aerul impins in permanenta, da senzatia pacientului ca nu mai poate expira aerul inhalat. De fapt aerul din plamani recircula si astfel este eliminat CO2 din plamani (ca atunci cand deschizi geamul intr-o camera plina cu fum si acesta iese desi nu exista un ventilator in camera care sa il impinga afara). Cu aceasta modalitate de a respira “invers”, pacientii se obisnuiesc destul de repede (in cateva nopti), atata timp cat exista determinare din partea pacientului. Nu renuntati dupa prima noapte de terapie!

Odata ce pacientii au reusit sa adoarma, CPAP previne opririle de respiratie si somnul devine odihnitor. Astfel organismul, privat de mult timp de somn de calitate din cauza opririlor de respiratie, se obisnuieste imediat cu noua modalitate de respiratie.

Pacientii vor simti dupa 1-2 saptamani efectul benefic al tratamentului daca reusesc sa doarma macar 4 ore pe noapte cu CPAP. Somnolenta se diminueaza, creste puterea de concentrare, scade nervozitatea si dispare si sforaitul!

Ce riscuri implica tratamentul cu CPAP?

Tratamentul cu CPAP, desi pare radical, are putine reactii adverse importante.

Poate apare claustrofobia legata de masca si de sistemul de prindere, mai ales in cazul persoanelor cu tulburari de anxietate, dar cu perseverenta si rabdare se poate depasi si acest fenomen.

Cele mai frecvente probleme apar la nivelul mastii: leziuni la nivelul pielii (daca masca este prinsa prea strans sau daca marimea nu e potrivita), congestia ochilor (daca masca este prinsa prea slab si scapa aer pe langa mansonul de silicon), congestie nazala (nas infundat) sau rinoree (secretii apoase la nivelul nasului).

Toate aceste probleme se pot rezolva daca se schimba masca si daca ne asiguram ca fixarea acesteia este corespunzatoare, iar rinoreea sau congestia nazala se pot rezolva prin folosirea unui umidificator.

Exista mai multe tiprui de CPAP?

·         CPAP – Aparatul foloseste o singura presiune, stabilita de medicul somnolog (numita presiune terapeutica). Desi aceasta presiune poate fi resimtita ca fiind foarte mare, pacientii o pot scadea inainte sa adoarma (apasand pe un buton numit rampa). Presiunea va creste apoi progresiv, dand ocazia pacientului sa adoarma.

·         APAP (autoCPAP) – Aparatul foloseste o presiune minima de functionare cat timp pacientul este treaz. In momentul in care pacientul adoarme si APAP detecteaza o oprire de respiratie, isi creste presiunea in mod automat, pana a reusit sa depaseasca obstacolul. Este foarte util in cazul pacientilor carora le este greu sa adoarma cu presiuni mari si care doresc un nivel mai mare de confort (nu trebuie sa isi scada singuri presiunea).

Cat timp va trebui sa urmez tratamentul cu CPAP?

Tratamentul cu CPAP nu este un tratament curativ (nu vindeca boala). Pentru a nu mai avea nevoie de tratament cu CPAP trebuie ca si SASO sa dispara sau sa ii scada gradul de severitate. Deoarece SASO are foarte multi factori cauzali, este dificil ca toti sa fie eliminati sau rezolvati partial.

Situatiile in care SASO se poate ameliora / vindeca:

·         Scaderea semnificativa in greutate a persoanelor obeze (10-20 de kg). Aceasta este cea mai importanta masura pe care pacientii o pot lua cu speranta atenuarii simptomelor si severitatii bolii!

·         SASO este cauzat de probleme in sfera ORL care pot fi rezolvate chirugical. Acest lucru nu este valabil in cazurile severe de SASO (peste 30 de opriri de respiratie pe ora).

In final, trebuie sa mentionez ca informatiile din acest articol sunt generale! Fiecare pacient necesita o abordare individuala si o colaborare permanenta su medicul somnolog pentru a gasi solutia de tratament cea mai potrivita! 

Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui articol apartin in totalitate www.somnolog.ro.

Reproducerea, traducerea si utilizarea informatiilor publicate este permisa numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

Galerie foto

Contact

Clinica de Excelenta in Patologia Somnului 021.311.88.22/ 0787.721.368 clinica@somnolog.ro Calea Plevnei nr.137 C corp C23 parter (incinta Romgermed) sector 6 Bucuresti