facebook somnolog si apneea in somn Afla mai multe #
Echipa Somnolog Specialistii nostri Afla mai multe #
Tu cate ore dormi? Riscurile privarii de somn Afla mai multe #

Titrarea poligrafica

Titrarea nPAP cu poligraful este necesara in cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu sindrom de apnee in somn, pentru a se stabili terapia corespunzatoare, respectiv tipul de aparat si presiunea/presiunile de terapie necesare unei respiratii normale si unui somn fiziologic.  

Investigatia se desfasoara in aceleasi conditii ca si poligrafia, numai ca de aceasta data, poligraful va fi conectat si la aparatul de tratament.

Despre terapia nPAP click aici.

Trebuie explicat faptul ca practic titrarea inseamna pentru pacient si prima noapte de terapie, de aceea este foarte importanta alegerea unei masti potrivite si " prima impresie" in procedura de instruire.

Etapele investigatiei

- Preconsult (asistenta medicala/tehnician);

- Chestionare specifice (asistenta medicala/tehnician);

- Completarea foii de observatie de somn si a acordului (asistenta medicala/tehnician);

- Instruirea pacientului privind montarea si demontarea dispozitivelor medicale – poligraf si aparat de tratament automat (tehnician);

- “Prima impresie” – etapa in care pacientul se familiarizeaza cu masca si aparatul de terapie - montare masca, acomodare, presiune (tehnician);

- Analizarea traseului de titrare (medic specialist);

- Recomandarea tratament (medic specialist);

- Trimiterea rezultatului.  

Poligrafele utilizate in clinica noastra si la domiciliu sunt Stardust si Alice NihgtOne, produse de Philips-Respironics, care permit interpretarea datelor de titrare rezultate in vederea stabilirii celei mai corecte terapii.  

Aparatele de titrare utilizate sunt auto CPAP (continuous positive airway pressure) si auto BiPAP (Bi-level positive airway pressure), aparate automate de terapie configurate in modul automat, in limite largi de presiune/ presiuni, in vederea interpretarii corecte a modului de terapie.

masca terapie nPAP

titrare auto CPAP

Instructiuni pentru pacient

Titrare autoCPAP si poligraf ANNO

1. Montati poligraful

 • Introduceti bateriile in aparat.

• Conectati un capat al centurii la aparat apoi fixati centura peste torace (aveti grija sa nu fie rasucita) apoi conectati si celalalt capat.

• Din momentul atasarii centurii la aparat, in partea stanga sus va aparea un semn luminos, ce va lumina portocaliu intermitent pentru inceput apoi verde constant. Daca persista culoarea portocalie, centura va trebui ajustata (stransa mai mult) pana cand semnul luminos va avea culoarea verde.

• Montati pulsoximetrul.  Puneti senzorul pulsoximetrului pe degetul aratator de la mana dreapta (de preferat), astfel incat inscriptionarea sa fie  vizibila. Daca degetul este gros, folositi degetul mic, iar daca unghiile sunt date cu oja, acestea trebuie sterse.Pulsoximetrul se ataseaza la aparat in orificiul specific. Semnul luminos verde va aparea langa celelalte doua semne ale senzorilor.

2. Montati masca pe fata astfel incat sa fie confortabila. Puteti face asta prin ajustarea hamului.

3. Atasati furtunul mastii la aparatul de terapie APAP.

4. Introduceti aparatul de terapie APAP in priza si porniti-l apasand pe butonul de pornire.

Aparatul va porni de la presiunea minima de 4 cmH2O.

Dimineata demontati poligraful si masca, scoateti aparatul din priza si introduceti fiecare aparat (inclusiv masca) in geanta lui.

 

Documente atasate

Contact

Clinica de Excelenta in Patologia Somnului 021.311.88.22/ 0787.721.368 clinica@somnolog.ro Calea Plevnei nr.137 C corp C23 parter (incinta Romgermed) sector 6 Bucuresti