facebook somnolog si apneea in somn Afla mai multe #
Echipa Somnolog Specialistii nostri Afla mai multe #
Tu cate ore dormi? Riscurile privarii de somn Afla mai multe #

Polisomnografia nocturna (PSG)

Polisomnografia noctura este o investigatie medicala complexa, reprezentand metoda gold standard in diagnosticarea mai multor afectiuni ale somnului cum sunt sindromul picioarelor nelinistite, narcolepsia, parasomnia sau epilepsia noctura. Investigatia este, de asemenea, folosita pentru diagnosticarea sindromului de apnee in somn in cazul pacientilor care sufera si de alte afectiuni precum sindromul de obezitate-hipoventilatiei (SOH) sau sindromul de rezistenta a cailor aeriene superioare (UARS).

Investigatia se poate face numai in laboratorul de somnologie, sub strica supraveghere a unui personal medical specializat.  

Etapele investigatiei

- Preconsult (asistenta medicala/tehnician);

- Chestionare specifice (asistenta medicala/tehnician);

- Completarea foii de observatie de somn si a acordului (asistenta medicala/tehnician)

- Montarea senzorilor de catre un tehnician specializat la nivelul scalpului (EEG), la nivelul ochilor (EOG), la nivelul barbiei (CINEMG), la nivelul nas-gura, montarea de centuri la nivelul toracelui si al abdomenului, montarea EKG, montare de pulsoximetru si montarea senzorilor la nivelul picioarelor (EMG);   

- Biocalibrarea – tehnicianul verifica cu ajutorul pacientului functionalitatea senzorilor;

- Monitorizarea pe parcusul intregii nopti de catre un tehnician specializat; 

- Demontarea senzorilor (a doua zi);  

- Validarea si interpretarea datelor inregistrate de dispozitivul medical (medic specialist)

- Diagnostic si recomandari (medic specialist);

- Trimiterea rezultatului.  

Investigatia permite explorarea diferitelor stadii ale somnului, precum si monitorizarea si analizarea tuturor modificarilor fiziologice si patologice aparute in timpului somnului (ECG, miscarile membrelor etc.)

Astfel, pacientului ii sunt monitorizate activitatea cerebrala (electroencefalograma), activitatea musculara (electromiograma) si sunt identificate diferitele stadii ale somnului (electroencefalograma, electrooculograma si electromiograma chin). De asemenea, sunt monitorizate si inregistrate episoadele de sforait, pozitia corpului, fluxul oro-nazal, excursiile respiratorii toracice si abdominale, precum si activitatea cardiaca (electrocardiograma) si pulsoximetria.  

Fiecare laborator de somn este utilizat si cu camera video conectata la polisomnografe, ceea ce permite atat urmarirea in timp real a activitatilor din timpul noptii dar si diagnosticul unor patologii ale somnului (parasomnii).

Polisomnografele utilizate in clinica noastra sunt modelul – Alice 6 LDE -, produse de Philips-Respironics, fiind dispozitive de ultima generatie apreciate de specialistii in somnologie din intreaga lume pentru acuratetea informatiiilor obtinute, si care permite diagnosticarea precisa a diverselor afectiuni ale somnului.   

 

Documente atasate

Contact

Clinica de Excelenta in Patologia Somnului 021.311.88.22/ 0787.721.368 clinica@somnolog.ro Calea Plevnei nr.137 C corp C23 parter (incinta Romgermed) sector 6 Bucuresti