facebook somnolog si apneea in somn Afla mai multe #
Echipa Somnolog Specialistii nostri Afla mai multe #
Tu cate ore dormi? Riscurile privarii de somn Afla mai multe #

MSLT (Testul de latenta a somnului)

MSLT (Multiple Sleep Latncy Test) sau testul de latenta a somnului masoara gradul de somnolenta diurna. Testul este varianta standard de masurare a timpului necesar pentru a adormi in situatii normale, in conditiile standard ale unui laborator de somnologie.

Investigatia se poate face numai in laboratorul de somn, sub stricta supraveghere a unui personal medical specializat. Testul este recomandat in diagnosticarea narcolepsiei, hipersomniei idiopatice si in diverse tulburari neurologice. Este, de asemenea, utilizata pentru evaluarea somnolentei restante la pacientii aflati sub tratament pentru sindrom de apnee in somn.

Etapele investigatiei

- Pacientul isi petrece o noapte in laboratorul de somnologie pentru efectuarea unei polisomnografii;

Apoi, dimineata, la 2 ore de la trezire, pacientului i se face o alta polisomnografie, in timp ce incearca sa adoarma intins pe pat, intr-o camera intunecoasa;

- In total se efectueaza 5 polisomnografii la intervale periodice de 2 ore;

- Testul se incheie daca dupa 20 de minute nu exista semne de adormire sau dupa 15 minute de la aparitia somnului. Media valorilor polisomnografiilor efectuate este considerata valoarea testului. Normal, media este de peste 10 minute, in timp ce o medie care cobora sub 5 minute este patologica.

Polisomnografele utilizate in clinica noastra – Alice 6 LDS, Alice 6 LDN -, produse de Philips, sunt dispozitive de ultima generatie apreciate de specialistii in somnologie din intreaga lume pentru acuratetea informatiiilor obtinute intr-un timp foarte scurt, si care permit diagnosticarea precisa a diverselor afectiuni ale somnului. 

 

Ghidul pacientului MSLT

Polisomnografia (noaptea anterioara)

In ziua investigatiei evitati sa consumati cafea, ceai negru, ciocolata, cola etc dupa masa de pranz.

Evitati consumul de alcool!

Nu dormiti in cursul zilei!

Precizati medicului tratamentele si bolile de care suferiti!

Cum va pregatiti pentru o noapte de diagnosticare/ titrare in laborator

·         impachetati si luati la dvs. ce considerati ca va este necesar pentru o noapte la hotel (pijama, papuci, lenjerie etc.)

·         daca este cazul luati cu dvs. medicamentele de seara si dimineata

·         faceti dus si spalati-va pe cap cu sampon, uscati-va parul si nu utilizati gel, ulei sau fixative, deoarece electrozii nu se lipesc corespunzator si inregistrarea nu va fi de calitate

·         veniti fara oja pe unghii, in caz contrar pulsoximetru va arata valori eronate

Ce se intampla in noaptea de inregistrare/ titrare

Va prezentati la clinica la ora stabilita cu receptia.

Personalul medical autorizat va monta o serie de electrozi, in anumite puncte ale capului si ale corpului pentru inregistrarea in timpul somnului a activitatii cerebrale, musculare, miscarea picioarelor, a frecventei cardiace etc.

Centurile din material elastic vor fi trecute in jurul toracelui si abdomenului pentru a va monitoriza respiratia.

Vi se va monta un senzor pe deget ce va inregistra nivelul de oxigen din sange si batiile inimii.

In timpul noptii incercati sa NU faceti miscari bruste sau brutale.

Personalul medical va sta treaz toata noaptea pentru a va monitoriza somnul si sa se asigure ca totul decurge normal.

Testul MSLT

Este varianta standard de masurare a timpului necesar pentru a adormi in situatii normale, in conditiile standard al unui laborator de somn. Ideal cu 2 saptamani inaintea testului, pacientul trebuie sa aibe o rutina normala somn-veghe.

In noapte precedenta se efectueaza o polisomnografie pentru a testa diferite tulburari ale somnului. In timpul zilei, la 2 ore dupa trezire se efectueaza primul test, polisomnografic, in total efectuandu-se 4-5 polisomnografii.

In timpul fiecarui test pacientul sta in decubit dorsal, intr-o camera intunecoasa, incercand sa adoarma. Testul se opreste daca in timp de 20 minute nu exista semne de adormire sau dupa 15 minute de la aparitia somnului.

Timpul de adormire este considerat ca timpul trecut de la stingerea luminilor in incapere si aparitia somnului, inregistrat pe polisomnograf.

 

Documente atasate

Contact

Clinica de Excelenta in Patologia Somnului 021.311.88.22/ 0787.721.368 clinica@somnolog.ro Calea Plevnei nr.137 C corp C23 parter (incinta Romgermed) sector 6 Bucuresti