facebook somnolog si apneea in somn Afla mai multe #
Echipa Somnolog Specialistii nostri Afla mai multe #
Tu cate ore dormi? Riscurile privarii de somn Afla mai multe #

Program nutritie GRATUIT

Terapia nutritionala a pacientului obez/ supraponderal cu sindrom de apnee in somn obstructiv moderat-sever

asis. Monica DRAGOMIR

masterand  “Nutritie si Siguranta Alimentara”

UMF Carol Davila

Ipoteze:

·         Nutritia si somnul sunt criterii importante in functionarea normala a unui organism. 

·         In patologiile somnului, alimentatia isi are un rol bine definit si poate contribui la ameliorarea acestora.

·         Exista o relatie studiata si documentata privind relatia dintre sindromul de apnee in somn si obezitatea. Prevalenta sindromului de apnee in somn la pacientii obezi este foarte mare, fiind de altfel ci criteriu de suspiciune in chestionarele de diagnostic de apnee in somn.

·         Odata cu scaderea in greutate este dovedita scaderea si indicelui de severitate a sindromului de apnee in somn.

·         Pacientii cu apnee in somn tratati corespunzator  au sanse mult mai mari de a putea tine o dieta alimentara si de a slabi, decat cei fara terapie.

Programul nutritional se adreseaza pacientilor obezi sau supraponderali diagonsticati cu sindrom de apnee in somn de tip obstructiv, grad moderat/sever.

Programul consta in evaluarea stilului de viata si stabilirea unui plan alimentar personalizat, in functie de nevoile pacientului, programul acestuia si preferintele alimentare.

Planul alimentar reprezinta mai mult decat o dieta, deoarece in cadrul acestuia se stabilesc tipul de alimente necesare, modul lor de prepare si asocierea acestora.

Pentru stabilirea planului nutritional personalizat este necesara o evaluare initiala.

Evaluarea din punct de vedere antropometric consta in masurarea inaltimii, greutatii, circumferintei abdominale (CA) si circumferintei soldului.  Aceste date sunt utile in stabilirea indicelui de masa corporal (IMC) si tipul de obezitate.

Pe durata programului de 1 luna de zile este necesara completarea unui jurnal de nutritie.

Jurnalul (atasat)  este o metoda de a tine evidenta alimentelor consumate cat si cantitatea acestora.  Reprezinta o metoda simpla de monitorizare a stilului de alimentatie al pacientului dar si de motivare si responsabilizare a acestuia in a respecta indicatiile specialistului.  

Controlul se va desfasura la o luna dupa evaluarea nutritionala initiala.

 In cadrul controlului se va prezenta jurnalul alimentar, se vor reface masuratorile si se vor stabili concluziile si recomandariile aferente.

Programul de nutritie este GRATUIT  si serveste in realizare lucrarii de dizertatie cu titlul ”Terapia nutritionala a pacientilor obezi si supraponderali cu sindrom de apnee in somn de tip obstructiv”.

Datele participantilor raman strict confidentiale.

 

Documente atasate

Galerie foto

Contact

Clinica de Excelenta in Patologia Somnului 021.311.88.22/ 0787.721.368 clinica@somnolog.ro Calea Plevnei nr.137 C corp C23 parter (incinta Romgermed) sector 6 Bucuresti