Psihoterapia/ psihologia este un domeniu interdisciplinar, având un cadru clinic și teoretic, centrată pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburări mentale sau stări de suferință psihosociale și/sau psihosomatice și comportamente disfuncționale.
Psihoterapia este practicată de psihologi, medici, psihiatri, asistenți sociali, teologi, consilieri sau absolvenți de alte studii superioare și care au formare în psihoterapie.
Terapia presupune o relație de comunicare profundă bazată pe încredere reciprocă între cel aflat într-un moment de disconfort, și un psihoterapeut/ psiholog pregătit să ofere un ajutor specializat.
Multe din tulburările somnului ( ex.insomniile, bruxismul), sau cauzele acestora (obezitatea), precum și o parte din tratamentele efectuate (CPAP pentru apnee de somn) necesită, în tratarea bolii, eliminarea cauzelor și ajutarea pacientului în acceptarea terapiei prin consiliere psihoterapeutică.
De asemenea aceste patologii au asociate sau determină complicații psihologice, precum anxietățile, depresiile etc.
Servicii specializate de consiliere:
- Tulburări ale somnului (insomnii, coșmaruri, somn agitat).
- STOP fumat.
- Anxietate, atacuri de panică, fobii.
- Dependența de alcool.
- Dependența de droguri/medicamente.
- Dependența de jocuri de noroc.
- Depresie etc.
Trebuie menționat de asemenea că psihoterapia poate fi folosită și ca metodă de dezvoltare personală, autocunoaștere, optimizarea și creșterea adaptabilității, optimizarea comunicării interpersonale etc.
Pe lângă psihoterapia individuală, există posibilitatea si efectuării unei terapii de grup.
Psihoterapia de grup
Terapia de grup este forma de psihoterapie în care grupuri de 5 – 8 persoane se întâlnesc periodic, sub îndrumarea unui psiholog/ psihoterapeut specializat, pentru a putea discuta probleme comune tuturor participanților.
Acest tip de terapie este benefică prin integrarea în cadrul unui grup dar și prin faptul că terapia presupune un cost mai scăzut.
Multe persoane se simt izolate în diagnosticul și problemele cu care se confruntă, astfel că interacțiunea din cadrul unui grup ce înfruntă aceleași temeri ajută întotdeauna.
Este util în psihoterapia complianţei terapiei CPAP, programele STOP fumat, depresiilor, frecvent întâlnite la pacienții cu tulburări de somn, cu sau fără alte patologii asociate dar și în acceptarea diverselor diagnostice și terapii.
Clinica Somnolog are în lucru pentru anul 2019 un program de complianță a terapiei cu CPAP (tratamentul standard în sindromul de apnee în somn), în cadrul căruia se dorește ca rezultat creșterea acceptării terapiei, tratament dificil de acceptat de o bună parte dintre pacienți.
Alte terapii de grup abordate sunt: STOP fumat, anorexia, alcoolismul, dependența de droguri, etc.
Stiaţi că:
Psihoterapeutul NU este psihiatru?
Psihoterapeutul nu poate prescrie medicamente?
Psihoterapia poate fi complementară unor tratamente medicamentoase!
Nu există durată standard a terapiei!