facebook somnolog si apneea in somn Afla mai multe #
Echipa Somnolog Specialistii nostri Afla mai multe #
Tu cate ore dormi? Riscurile privarii de somn Afla mai multe #

Diagnostic Apneea in Somn

Diagnosticul sindromului de apnee in somn se bazeaza pe cateva etape esentiale.

Diagnosticul prezumtiv este pus de catre medicul specialist sau de catre pacientul insusi pe baza unor simptome caracteristice sau existentei unor complicatii specifice bolii.

In vederea evaluarii complete si stabilirea etapelor si investigatiilor necesare, este necesar un consult somnolog ce cuprinde:

·         preconsultul cu masurarea tensiunii arteriale, greutatii, inaltimii, pulsoximetriei, circumferintei gatului)

·         consultul cu stabilirea simptomatologiei specifice, istoricul bolii,orarul somnului,conditiile de viata si de munca,  antecedentele personale patologice si anamneza personalizata a somnului.

Standard, se vor aplica fiecarui pacient si doua chestionare specifice: STOP BANG si Epworth.

In functie de tipul de apnee in somn suspicionat (obstructiv, central, mixt) se vor solicita consultatii si investigatii suplimentare specifice.

Confirmarea diagnoticului, insa este dat de rezultatul studiului de somn realizat cu ajutorul poligrafului sau polisomnografului.

 

Poligrafia ventilatorie nocturna este o investigatie medicala neinvaziva si nedureroasa, ce se poate efectua la domiciliu sau in clinica.

Investigatia este recomandata pacientilor cu suspiciune inalta de sindrom de apnee in somn, fara patologii si complicatii asociate. De asemenea se recomanda pacientilor imobilizati.

Modalitatea de montare si demontarea a aparatului se face prin instructajul pacientului de catre tehnicianul, asistenta clinicii.

Durata minima de investigatie cu aparatul, numit poligraf, este de 5 ore intr-o singura noapte.

Poligraful permite monitorizarea fluxului nazal, a miscarilor toraco-abdominale, a pozitiei in timpul somnului si a saturatiei de oxigen, acest aparat putand fi folosit atat in laboratoarele de somnologie din clinica noastra, cat si ambulatoriu, la pacientii cu suspiciune inalta de SASO.

Pe baza acestor parametrii medicul somnolog, se obtine un traseu, ce este apot validat si interpretat de catre medicul somnolog.

 

Polisomnografia este o investigatie medicala neinvaziva si nedureroasa, care insa se poate efectua doar in cadrul clinicii, sub supravegherea stricta a personalului autorizat.

Este “standardul de aur” medical al diagnosticului sindromului de apnee in somn, dar si pentru diagnosticul altor tulburari de somn.

 Polisomnograful este un aparat mult mai complex decat poligraful, care permite obtinerea unor multitudini de informatii medicale privind interpretarea complexa a somnului pacientilor prin integrarea mai multor senzori, investigatii.

Investigatia se desfasoara pe o singura noapte, cu montaj in functie de solicitarea medicului, cu montaj efectuat de personal medical specializat, care de altfel efectueaza si supravegherea pacientului pe parcursul intregii nopti.

Astfel, pacientului ii sunt monitorizate activitatea cerebrala (electroencefalograma), activitatea musculara (electromiograma) si sunt identificate diferitele stadii ale somnului (electroencefalograma, electrooculograma si electromiograma chin). De asemenea, sunt monitorizate si inregistrate episoadele de sforait, pozitia corpului, fluxul oro-nazal, excursiile respiratorii toracice si abdominale, precum si activitatea cardiaca (electrocardiograma) si pulsoximetria.

Diagnosticul pozitiv apneea in somn inseamna indice de evenimente respiratorii pe ora de inregistrare, denumit RDI (respiratory disturbance index), mai mare de 5, iar severitate bolii poate fi usoara RDI 5-15 / ora de somn, moderata RDI 15-30/ora de somn sau severa cu RDI peste 30/ ora somn.

Contact

Clinica de Excelenta in Patologia Somnului 021.311.88.22/ 0787.721.368 clinica@somnolog.ro Calea Plevnei nr.137 C corp C23 parter (incinta Romgermed) sector 6 Bucuresti