Noutati Emisiune despre somn- dr.Oana Deleanu (Arta Fericirii 7.12.2015) Afla mai multe #
Tu? 1 milion de romani cu tulburari de somn Afla mai multe #
Nu poti dormi? Insomnia Afla mai multe #
Lipsa concentrare? Apneea in somn la copii Afla mai multe #
Sforai? Apneea in somn este o cauza Afla mai multe #

Apneea in somn la copii

Despre

Tulburarile de ventilatie din timpul somnului  constituie o problema comuna de sanatate la copii cu o afectare de 10% pentru sforaitul primar si 1-4% in cazul sindromului de apnee in somn.

Apneea in somn este considerata de tip infantil pentru copii de pana in 12 ani, peste aceasta varsta mecanismele si terapia fiind asemanatoare apneei adultului.

Daca diagnosticul si tratamentul sunt intarziate consecintele tulburarilor respiratorii in cursul somnului la copil pot fi severe.

Sforaitul este manifestarea principala a trei sindroame clinice de obstructie a cailor aeriene superioare legate de somn la copil.

Rezultatele demonstreaza ca 3 din 4 copii care sunt sforaitori au un Sindrom de Apnee in Somn de tip Obstructiv (SASO)

Studiile recente au demonstrat o raportare frecventa a tulburarilor de ventilatie in timpul somnului la 25% din copii evaluati pentru ADHD- tulburarea cu hiperactivitate/ deficit de atentie.

Prevalenta este de 1-4%.

Factori de risc

  • Factorii familiali: prezenta apneei in somn in istoricul familiei creste de 2-4 ori probabilitatea ca o persoana sa fie diagnosticata cu SASO.
  • Elemente anatomice cranio-faciale: bolta palatine inalta si ingusta, barbie mica (micrognatie) si situate posterior (retrognatie), distanta mare intre incisivii superiori si cei inferiori.
  • Obstructia nazala: rinite alergice, vegetatii adenoidiene
  • Boli congenitale si sindroame cranio-faciale: Sindromul Pierre-Robin si Sindromul Down. 45% din copii cu sindrom Down au apnee obtructiva in somn datorita malformatiilor cranio-faciale.

Simptome

SASO poate determina o varietate de simptome în cursul zilei si noptii la copii.

Simptome diurne: frecvente episoade de fatigabilitate in timpul alimentatiei, cefalee matinala, respiratie orala, tulburari comportament (hiperactivitate, agresivitate), rezultate slabe la invatatura, deficiente neurocognitive (memorie, concentrare, vorbire).

Simptome nocturne: sforait, cosmaruri, somn nelinistit, transpiratii, treziri frecvente, enurezis.

Cele 3 simptome majore nocturne sunt: sforaitul, respiratia dificila in inspir si aparitia unei apnei cu reluarea zgomotoasa a respiratiei.

Complicatii

Cresterea: Copiii cu SASO frecvent au o crestere deficitara. Intarzierile staturo-ponderale necesita evaluare clinica si suspicionarea SASO.

Cardiopulmonare: SASO sever netratat poate determina hipertensiune pulmonara si cord pulmonar.

Problemele comportamentale si dificultati in procesul de invatare: frecvente la copii cu SASO.

O crestere a incidentei SASO au fost constatate recent la un grup de copii evaluati pentru tulburarile de atentie asociate cu hiperkinezie (ADHD syndrome) astfel ca SASO poate fi o importanta si tratabila cauza de ADHD (attention deficit and hyperactivity disorders).

Copiii obezi cu SASO  prezinta deficite de memorie, un vocabular sarac si dificultati în procesul de învatare, deficite evaluabile prin teste standardizate, când se compara cu ceilalti copiii obezi, fara SASO. 

Diagnostic

Prezumtiv - Copilul apneic este usor de recunoscut, cu 'faciesul adenoidian' caracteristic, respiratie orala, obosit, neatent si indiciplinat.

De electie polisomnografie nocturna sau ziua, in timpul siestei copilului, la domiciliu sau sub supraveghere.

Aceasta poate fi inlocuita cu inregistrarea nocturna a saturatie in oxigen (SaO2) care poate avea valoare predictiva pentru SASO si poate determina si gradul de severitate a bolii.

Tratament

La copii de pana in 12 ani aproape intodeauna tratamentul este adeno-tonsilectomia. 

Dupa adeno-tonsilectomie totusi 5-17% din copii au nevoie de CPAP.

Bibliografie  

Galerie foto

Contact

021.311.88.22/ 0787.721.368 clinica@somnolog.ro Calea Plevnei nr.137 C, corp C23, parter (incinta Romgermed)