fbpx

Tipurile de cefalee

Diagnosticul corect este foarte important în stabilirea terapiei corespunzătoare.
Exista mai multe tipuri de cefalee, fiecare cu caracteristicile sale de diagnostic.

Trei întrebări esențiale în diagnostic
În timpul episoadelor mai moderat-intense de cefalee:
1. Există impact (ușor, moderat- sau pronunțat), asupra activităților în curs, sau necesitatea de a folosi un tratament?
2. Greată (ușoară, moderată sau pronunțată) ?
3. Sensibilitate la lumină (ușoară, moderată sau pronunțată), o schimbare a percepției luminii, în comparație cu situațiile în care nu este prezentă cefaleea?

Cefaleele primare

Sunt cauzate de abnormalitati structurale sau alte boli.
Cefaleele de tip primar sunt clar cele mai frecvente și afectează într-o proporție semnificativă (aproximativ 40%) din populație.

Deși  sunt cele mai frecvente sunt uneori greu de recunoscut fără altgoritme precise de anamneză.

Tipurile de cefalee primare

  1. Cefaleele de tip dureri te cap de tensiune.
  2. Migrenele (din nefericire sub-diagnosticate).
  3. Cefaleele Trigemino-Autonomice (în cadrul interfeței cu somnologia cele mai importante fiind cefaleea cluster și hemicrania paroxistică).
  4. Alte cefalee primare (în cadrul interfeței cu somnologia cea mai importantă fiind cefaleea hipnică).

În  funcție de frecvența episoadelor de cefalee, acestea sunt tratate urmând anumite algoritme:

  • după cum este necesar (atunci cînd episoadele debutează, așa numitul tratament acut);
  • dacă episoadele sunt frecvente acestea se tratează în mod preventiv;
  • cele două moduri de tratamente se și pot combina, dacă este cazul.
  • Când episoadele de cefalee sunt frecvente, dar nu s-a inițiat un tratament preventiv, se creează nevoia de utilizare frecventă a medicamentelor cu efect analgezic și aceasta provoacă în timp, pentru majoritatea pacienților, complicarea cefaleei rezultând în creșterea intensitătii atacurilor de cefalee, a frecvenței acestora, în cazuri extreme chiar la de suferințăzilnică.

Cefaleele de tip primar sunt clar cele mai frecvente și afectează într-o proporție semnificativă (aproximativ 40%) din populație.
Deși sunt cele mai frecvente sunt uneori greu de recunoscut fără algoritme precise de anamneză.
Timpul disponibil pentru evaluarea cefaleelor este adesea limitat, în special în cabinetul medicului de familie.

Un studiu American publicat în jurnalul Neurology în 2003 a conclusionat că din noua întrebări definite de către panelul experților internaționali ce au alcătuit Manualul Diannostic al Cefaleelor  ca și standardul de aur, trei pot fi administrate cu egala acuratețe, și recomandate de Societatea Internațională a Cefaleelor pentru aplicarea în cabinetul medicului de familie.

Diagnosticul de migrenă a celor 450 de pacienți care au completat studiul, a fost confirmat de experti în domeniu. Senzitivitatea de 80%, respectiv specificitatea de 70%, nu au fost afectate de răspunsul cantitativ (ușor/moderat/pronunțat), nici de vîrstă, sex sau prezenta alte afecțiuni medicale.

În funcție de frecvența episoadelor de cefalee, acestea sunt tratate urmând anumite algoritme:
• după cum este necesar (atunci cînd episoadele debutează, așa numitul tratament acut);
• dacă episoadele sunt frecvente acestea se tratează în mod preventiv;
• cele două moduri de tratamente se și pot combina, dacă este cazul.

Când episoadele de cefalee sunt frecvente, dar nu s-a inițiat un tratament preventiv, se creează nevoia de utilizare frecventă a medicamentelor cu efect analgezic și aceasta provoacă în timp, pentru majoritatea pacienților, complicarea cefaleei rezultând în creșterea intensitătii atacurilor de cefalee, a frecvenței acestora, în cazuri extreme chiar la suferință zilnică.

Cefaleele secundare

Sunt datorate unor deranjamente ale altor sisteme anatomo-fiziologice, inclusiv cerebrale.

Necesitatea consultului

Publicațiile epidemiologice recente indică o cifră de 90% din populație, care suferă într-un anumit grad de cefalee în decursul vieții.

Intensitatea durerilor de cap nu este neapărat marcantă acest fenomen se datorează în cele mai multe cazuri folosirii analgeticelor cînd durerea începe să fie deranjantă.

Simptomele asociate, de multe ori neremarcate de persoanele în cauza, fără consultarea unui specialist pot implica un impact semnificativ negativ asupra stării generale de bine, a functionalitătii și de asemenea, pot fi asociate și cu o stare de lipsă de energie.

Ca urmare, toate tipurile de dureri de cap necesită evaluarea unui specialist în sindroamele cefaleice, în scopul imbunătătirii sănătătii, a functionalitătii și imbunătătirea calitătii vieții.

Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui articol apartin in totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea si utilizarea informatiilor publicate este permisa numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal 2018-01-31

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *