Tipurile de cefalee vizate
Există sindroame de cefalee rar intâlnite și speciale ce necesită Testarea cu indometacină intramusculară pentru diagnostic și inițierea tratamentului adecvat.
Cunoscute ca “Cefalee Trigeminale Autonome” (CTA), acestea au un impact negativ asupra calității vieții și funcționalității zilnice.
Comparativ cu cefaleele de tip migrenă incidența și prevalența sindroamelor CTA este scăzută, de aceea sunt rar diagnosticate și tratate corespunzător.
Aceste cefalee se diferențiază de cele cu caracter migrenos prin unilaritatea strictă (apar pe o singură parte a capului), fără excepție, la fiecare atac și se asociează cu declanșarea unor simptome reflexe.
Reflexele se prezintă pe aceași parte cu cefaleea și includ: iritația conjunctivală, lăcrimare, edem periorbital (umflarea ochilor), congestia sau secreția nazală, transpirația facială și mioza (micșorarea pupilei) sau ptoza palpebrală (căderea ploapei).
Deși aceste simptome pot apărea și în episoadele migrenoase, ele sunt mult mai proeminente și imperative pentru diagnostic în sindroamele CTA.
Ce tipuri de cefalee include grupa CTA?
1. Cefaleea Cluster
Cu o prevalență estimă între 1-3%, se poate manifesta în forma episodică (cel mai frecvent) în care atacurile apar în medie de 4-8 ori în timp de 24 de ore.
2. SUNCT/SUNA
Denumită “Short-lasting Unilateral Neuralgiform pain with Conjunctival injection”, în română Durerea Neuralgiformă Unilaterală de Scurtă Durată cu injectare și lăcrimare conjunctivală.
3. Hemicrania Paroxistică
Are prezentare clinică similară Cefaleei Cluster, incluzând forma cronică urmând caracteristile descrise mai sus, cu patru criterii diferențiale semnificative:
- cefaleea cluster are frecvență mai crescută printre pacienții de sex masculin, (3:1);
- atacurile sunt invariabile pe aceași parte a capului;
- au durată mai scurtă (2-50 de minute în comparație cu 30-180 de minute în Cefaleea Cluster)
- Răspunsul absolut și exclusiv terapeutic la indometacină a Hemicraniei Paroxistice, în timp ce nu există niciun efect benefic al indometacinei în Cefaleea Cluster.
4. Hemicranie continuă
Are de asemenea are manifestări invariabil pe aceeași jumătate a craniului, de la debut pe tot parcursul sindromului.
Răspunsul absolut, fără excepție și exclusiv doar la indometacină al Hemicraniei Paroxistice (ca și în formă cronică) și al Hemicraniei Continuă distinge în mod remarcabil aceste sindroame cefaleice.
Odată stabilit diagnosticul de Hemicranie Continuă, și al Hemicraniei Paroxistice cronice, se inițiază tratamentul cu indometacină orală după un protocol prestabilit, cu creșterea treptată, până la doza care suprimă total simptomele.
De ce trebuie pus rapid diagnosticul CTA?
- Ințierea tratamentului corespunzător cît de curînd posibil, și astfel îmbunătățind starea pacientului.
- Evitarea uzului de investigaţii care nu aduc un aport diagnostic.
- Evitarea utilizării altor tratamente farmacologice ineficiente, care chiar pot avea efecte adverse.
- Oprirea uzului frecvent de analgezice care pot duce la complicații relatate și la înrăutățirea în timp îndelungat al sindroamelor CTA.
- Impactul negativ a răspunsului terapeutic al pacienților cu afecțiuni CTA în cazul în care au fost administrate alte analgezice necorespunzătoare.
De la debut sindroamele CTA cu răspuns terapeutic exclusiv la indometacină, rămân prezente pe tot parcursul vieții, necesitând tratamentul cu indometacină.
În mod remarcabil, raspusul la indometacină nu se diminuează în timp. Ceea ce poate limita posibilitățile terapeutice sunt apariția efectelor adverse (cel mai frecvent gastroentrologice și psihiatrice) ce pot necesita scăderea dozei de indometacină, sau în cazuri extreme oprirea tratamentului.
În aceste situații, există alternative sub formă nefarmacologică (aparate medicale neuromodulare), care, deși nu au efectul absolut al indometacinei, pot oferi o ameliorare semnificativă.
În ce constă testul propriu-zis?
Stabilirea diagnosticului se face printr-un test simplu, “blind” controlat, cu indometacină prin injecție intramusculară versus ser fiziologic, într-o secvență necunoscută pacientului.
Interpretarea testului se face de către un specialist cu competență în cefalee. Testul presupune:
- urmărirea pacientului pentru două nopți;
- completarea jurnalului de cefalee cel puțin o două săptămâni înaintea testului;
- completarea jurnalului două săptămâni după efectuarea testării;
- întreruperea, în limitele practice posibile a analgeticelor, ideal cu o săptămână înaintea efectuării testului.
Contraindicațiile relative includ astmul, reacțiile alergice la alte medicamente antiiinflamatoare de tip non-steroid, ulcer peptic activ.
Testul trebuie administrat cu prudența la pacienți cu insuficiență renală.
În cazul gravidelor testul trebuie evitat în timpul primelor 2 trimestre de sarcină și contraindicat în al treilea trimestru.
Importanța identificării pacientelor cu aceste diagnostice și, la suspiciunea clinică semnificativă efectuarea testului este extrem de importantă, datorită factorilor menționați.
Avantajele testului sunt tolerabilitatea superioară celei orale sau rectale, durata scurtă de expunere la pacienții cu riscuri și contra-indicații relative, precizia crescută prin dozele de indometacină care se pot administra intramuscular, precum și scurtatea timpului pînă la diagnostic.
Pezentare caz clinic
Click aici pentru a citi despre primul caz de diagnostic și Testare cu Indometacină efectuat în Clinica Somnolog, de către dr. Huana MARIN.
Acesta este un sumar al unui caz în care datele de potențială identificare a pacientului au fost complet eliminate și cu acordul semnat al pacientului ca acesta să fie publicat în acesta formă în scopul diseminării experienței clinice și în același timp, confirmarea semnată, că sumarul cazului și evoluția clinică sunt în concordanță cu percepția proprie a informațiilor prezentate.
(2) Comments