fbpx

CEFALEEA în abordarea Dr. Huana MARIN

Experiența mea este de 11 ani de activitate clinică în centre de diagnostic și tratament a cefaleelor: Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie, Queen Square, Londra  și Royal Free Hospital și King’s College Hospital Londra.

Am lucrat la optimizarea tratamentelor de ultimă tehnologie, și la implementarea bazată pe evidența obtinută prin studii dublu oarbe a suplimentării substanțelor existente în corpul uman, așa numitele neutraceutice.

Sindroamele durerilor de de cap (cefaleile) au reprezentat și reprezintă cele mai răspândite tulburări neurologice.

Abordarea mea cu privire la pacientul cu cefalee este:

Algoritm de anamneză structurat și focusat

Acesta conține detaliile necesare stabilirii diagnosticului corect, și include un examen neurologic, ca și listarea eventualelor boli și medicamente;

Utilizarea jurnalelor specifice fiecărui tip de cefalee

Jurnalul trebuie ținut cel puțin cu o lună înaintea inițierii vreunui tratament, și după pentru a putea evalua efectul tratamentului administrat.

Așadar în funcție de diagnosticul, preferințele paciențiilor și eventualele condiții medicale și tratamente co-existente, se poate oferi o gamă de tratamente începând cu așa-numitele ‘neutraceutice’, tratamente farmacologice, tratamente minimal intervenționale (injecții) sau neuromodulare neinvazivă.

Doresc abordarea anumitor protocoale exclusiv dedicate diagnosticului și tratamentului cefaleelor.

Acestea sunt nișe unice în România dar recunoscute și aprobate la nivel de Comuniune Europeană.

Căteva exemple de diagnostice si terapii:

 • Diagnosticul cefaleelor primare

Din această clasă sunt Cefaleele Trigemino-Autonomice (hemicrania continuă și hemicrania paroxistică) răspunzînd exclusiv la indometacină.

 • Protocolul de ‘detoxificare’  tratamentelor prea frecvente

Așa numita ‘medication overuse headache’  care implică riscul exacerbării cefaleelor în privință intensității, frecvenței și a răspunsului la tratamentele profilactice și acute.

 • Infuzii cu dihidroergotamina

Urmând cel mai nou tip de protocol pentru cefaleele care nu răspund la terapiile de prima și a două linie diagnosticul cefaleelor primare din clasa Cefaleeelor Trigemino-Autonomice care răspund exclusiv la indometacină.

Ca și exemple de tratamente prin injecții in scop preventiv:

 • Injecțiile în zona Nervului Occipital Major (intra-musculară). Prezintă avantajul că are potențial de eficacitate în toate cefaleele primare și de asemenea au potențial benefic în durerile cervicale.
 • Injecțiile cu Toxină Botulinica Tip A. Pentru cefaleea de tip migrenă frecventă, care au și avantajul cosmetic (în cazurile aplicabile) a corectării liniilor de expresie. Pot fi benefice și în durerile cervicale.

Ambele tratamente injectabile sunt singurele care pot funcționa în cazul cefaleelor complicate de utilizarea prea frecventă a tratamentelor.

Se pot combina cu orice alt tip de tratament fără risc de interacțiune.

Aceste proceduri sunt recomandate și pacienților care doresc să nu utilizeze medicamente zilnic sau doresc să evite riscul posibilelor efecte secundare ale acestora.

Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui articol apartin in totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea si utilizarea informatiilor publicate este permisa numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal 2018-01-31

(4) Comments

 • Olteanu Aurica 22 March 2021 @ 19:37

  Bună seara , ma adresez cu o intrebare: din 2013 sint diagnosticata cu nevralgie de trigemen dtp.,din acel an am mers la 7 sau 8 dr neurologi am facut pînă în 2018 vreo 3 rmn uri ,cerebral nu e nimic , fiecare dr cu schema lui de tratament ,Nu au fost rezultate .
  Am făcut un rmn 3 tesla ,nimic si ca diagnostic :nevralgie atipică cronica bilaterala (idiopata) Din 2018 am ajuns la un medic care e specializat în terapia durerii.Am făcut si 2 proceduri : în 2019 stg pe ramurile nervului de trigemen ,ochi,maxilar sus si jos si barbie , am avut beneficii vreo 3 luni.Procedurile sint in injectarea cu curent de joasă tensiune pe ramurile nervului de trigemen in locurile știute de dr. În 2020 am avut alta procedura pe dr ,maxilar sus si jos si barbie sub anestezie generala ,doar 2 luni mici beneficii.Sint pe tratament ,însă nu cu rezultate bune.
  As gasi la dv ceva îmbunătățiri.Ce ziceți?E o idee bună să pot veni la dv.

  • Clinica Somnolog 20 April 2021 @ 11:57

   Buna ziua. Nu va putem raspunde noi la intrebare. Puteti solicita un consult neurologic la dr. Boghez. Se poate sa va programati inclusiv in varianta unui Consult ONLINE. Pentru programari clinica@somnolog.ro, site programari online sau tel 0784442277/ 0213118822. Sanatate

 • Olteanu Aurica 22 March 2021 @ 19:53

  Sint diagnosticata cu nevralgie bilaterala cronica (idiopata)Din 2013 am văzut vreo7 sau 8 neurologi, vreo 3 neurochirurgi, acum sint in grija unui medic specializat in terapia durerii.Ultimul rmn 3 tesla in 2018.Cerebral nimic . Sint pe tratament insa nu e cum trebuie. Ce ziceți,puteti sa ma vedeti ?
  Se poate face ceva ,O mica îmbunătățire, oare?
  Am uitat am 64 de ani.

  • Clinica Somnolog 14 April 2021 @ 8:40

   Buna ziua. Va recomandam o programare consult neurologic la dr. Boghez. Se poate sa va programati inclusiv in varianta unui Consult ONLINE. Pentru programari clinica@somnolog.ro, site programari online sau tel 0784442277/ 0213118822. Sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *