Ecocardiografia și Dopplerul vascular
De ce facem o ecocardiografie?
Medicul cardiolog iți va recomanda o ecocardiografie dacă ai semne sau simptome de afecțiune cardiacă ce necesită vizualizare directă. De asemenea oferă o evaluare în progresia bolii (evaluări periodice). Bazat și pe ecografia cardiacă medicul poate stabili indicațiile terapuetice.
Cele mai frecvente situații în care este solicitată ecocardiografia sunt: murmur cardiac (auscultație medic), dureri în piept inexplicabile, istoric de patologii cardiace, istoric patologii ce pot determina afectare cardiacă.
Ce este ecocardiografia?
În primul rand trebuie precizat că este o investigație lipsită de riscurilor, de aceea aceasta se poate efectua oricărei persoane (inclusiv gravidelor). Ecograful este un dispozitiv medical ce oferă informații în timp real ale cordului. Funcționează pe baza ultrasunetelor care realizează o imagine bidimensională.
Oferă informații despre structura anatomică și funcțiile cordului.
- Dimensiunea cordului, celor patru cavități ale inimii
- Structura miocardului (mușchiul inimii)
- Pericardul (învelișul inimii)
- Structura valvelor. Sunt evaluate deschiderea și închiderea valvelor
- Funcția de contracție a inimii
- Identifică: eventuale defecte cardiace congenitale (defecte din naștere), tumori cardiace, prezența unor trombi în cavitățile inimii, acumulări de lichide în spațiile pericardice etc.
În ce constă o ecocardiografie?
Ecocardiografia este realizată de medici specialiști cu competență în ecografie. Nu este necesară pregătirea în vreun fel pentru ecografie (putem bea, mânca etc.) înaintea investigației.
Medicul va pune un gel special pe sondă și va poziționa sonda la nivelul pieptului.
Imaginile captate de sondă vor fi proiectate pe ecranul ecografului și pot fi transformate în fotografie sau înregistrare video.
Medicul plimbă sonda pe piept pentru a obține imagini cât mai clare și pentru a vedea inima din mai multe perspective.
Durata este între 15-40 minute, în funcție de numărul de măsurători necesare.
Ce este examinarea Doppler?
Ecografia Doppler vasculară se realizează atât pentru sistemul arterial periferic cât și pentru sistemul venos periferic pentru membrele superioare, membrele inferioare sau la nivelul carotidelor.
Doppler este o tehnologie prin care putem estima viteza fluxului sanguin (curgerea sângelui prin artere sau vene). Practic poate fi vizualizat un vas de sânge, care poate fi măsurat, comprimat și urmărită relația cu structurile adiacente.
Astfel, medicul poate stabili daca există depuneri la nivelul vaselor de sânge, gradul de stenoză (îngustarea) orificiului valvular, embolii, disecții, obiecte străine intraluminale sau se poate stabili eficacitatea tratament anticoagulant.
Acest tip de examinare este utilizată și în chirurgia vasculară pentru că oferă informații dinamice.
Ecograf Philips ClearVue 350
Ecograful ClearVue 350 este un sistem performant de imagistică, marca Philips, , cu design elegant, cu un flux de lucru eficient și ușor, aplicație clinică avanasata. Dotat cu tehnologia Active Array, aceasta integrează tehnologiile imagistice cheie în transductor, pentru a permite o performanță excepțională a imaginilor într-o platformă.
Aplicații clinice:
- Doppler vascular; Cardiac
Caracteristici și beneficii:
- Noua tehnologie Philips Active Array transferă din sistem în traductor tehnologii cheie legat de imagine, pentru a
permite o performanță superioarain ceea ce privește obținerea de imagini într-o platformă accesibilă
- Tehnologie XRES pentru procesarea adaptivă a imaginii
- Monitor cu iluminare de fundal
- M-mode anatomic.
- Asistență biometrica.
- HighQ
- Imagistică doppler
- Vizualizare panoramică.
- Culoare iSCAN & Doppler.
- Examinare inteligentă.